woensdag 3 december 2008

Tutorial voor glossy logo in photoshop

Hier laat ik jullie in stappen zien hoe je een “glossy” logo kunt maken. Ik zal het zo duidelijk mogelijk proberen uit te leggen doormiddel van ook afbeeldingen te gebruiken. Heb je daarna nog vragen kun je natuurlijk altijd contact met me opnemen.

Zo, dan gaan we nu beginnen!

Open een nieuw bestand in photoshop. De grote moet je zelf weten. Het handigste is als je natuurlijk een groot bestand pakt, mocht je het namelijk vaker gebruiken dan hoef je het natuurlijk niet helemaal opnieuw maken. De achtergrond van het bestand heb ik zwart gemaakt zodat het logo er beter uitspringt.Wanneer je het bestand geopend hebt pak je de tekst tool. Selecteer een lettertype wat je het meeste bevalt. In het voorbeeld heb ik Ariel black gebruikt.

Nu ziet het er als volgt uit:Wanneer je dit hebt gedaan, klik je rechts op de tekst layer en selecteer je blending options.Als eerste gaan we een gradient aanbrengen in het logo. Hiervoor moet in het blending options menu op gradient overlay duwen. Je krijgt dan het volgende menu te zien:De blend mode laat je op normal staan. En de opacity laat je ook gewoon hetzelfde staan, dus 100%. Maar de gradient klik je wel aan. Dan krijg je het volgende te zien:Nu gaan we de kleur aanpassen van het logo. Dit kun je naar eigen smaak natuurlijk aanpassen. Door op het onderste zwarte blokje te klikken (Deze bevind zich onder de lange balk die van zwart naar wit gaat). Ik ga in dit voorbeeld voor de kleur rood, bij het zwarte gedeelte pak ik donkerrood in plaats va zwart. Bij het onderste witte blokje moet precies het zelfde doen. Hier ga ik dan voor het iets lichtere rood.

Dit ziet er dan als volgt uit:Wanneer je tevreden bent met de kleur die je gekozen hebt duw je op ok. Nu keer je weer terug in het menu van Gradient Overlay.

De rest van de Gradient Overlay instellingen laten we het zelfde staan. Dus Style blijft op Linear staan. Align with layer blijft aangevinkt. Angle blijft op 90 graden staan en scale blijft op 100% staan.

Nadat we dit gedaan, gaan we een stroke maken om het logo. Hiervoor klik je in het Blending Options gedeelte de stroke aan. Je krijgt dan het volgende te zien:De size doe je veranderen zo als jij het zelf het beste vind uitzien. In dit voorbeeld heb ik hem op 7 gezet. Position laat je op outside staan. Blend mode laat je op normaal staan en opacity laat je op 100% staan. De color heb ik vervangen in wit i.pv. rood. Nu zie het er als volgt uit:Om een beetje bolling in het logo te krijgen klik je op Bevel and Emboss in het Blending option menu. Hier laat je alles het zelfde staan. Behalve de size en soften verander je in 2 px. Hierdoor wordt het niet te extreem bollerig. Het moet er natuurlijk nog strak uit blijven zien.

Nu ziet het er als volgt uit:Tenslotte doen we nog een lichte inner glow toevoegen. Hiervoor klik je op inner glow in het blending option menu. Hier verander je alleen de choke naar 3 % en de size verander je in 3 px. Dit ziet er dan zo uit:Als je dit hebt gedaan klik je op de ok knop aan de rechter kant om al je wijzingen op te slaan.

Nu gaan we nog een lichte flow in het logo maken. Dit zie je de laatste tijd veel terug komen in veel logo’s of op andere producten. Deze flow zie je bijvoorbeeld ook in de Playstation portable reclame geregeld terug komen.Om dit ook te maken in het logo maken we gebruik van de pen tool.Hiermee trekken we over het logo een horizontale lijn.Wanneer je dit gedaan hebt maak je nog eens 2 puntjes met de pen tool op de lijn. Eentje in de buurt bij de eerste e en eentje bij de voorlaatste e. Daarna duw je de CTRL toets in en ga je naar het eerst gezette op puntje, dus die tussen de r en de e. De CTRL houdt je in geduwd en je trekt het puntje gedeeltelijk om hoog.
Dit doe je ook met het puntje die je bij de voorlaatste e hebt geplaatst, maar deze trek je gedeeltelijk omlaag. Nu ziet het er als volg uit:
Nu moeten we de flow wat buiten het lettertype valt gaan uitknippen. Dit is makkelijker dan het aan hoort.

Eerst moeten we van de tekst layer een gewone layer maken. Die doe je door eerst een lege layer weer aan te maken. Dit kun je onder andere doen door SHIFT + CTRL + N in te duwen.

Selecteer nu de lege layer samen met de tekst layer. Die doe je door CTRL in geduwd te houden en de lege layer aan te klikken en de tekst layer.Vervolgens duw je op CTRL + E om de twee layers samen te voegen tot 1 layer. Nu is de tekst layer een gewone layer geworden.

Dit zelfde moet ook gedaan worden met de shape layer, want anders kun je er straks niet de buitenkant van verwijderen. Je layers zien er nu als volg uit:Nu je dit gedaan hebt kan je verder met het uitknippen van de witte flow. Aller eerst moet de tekst geselecteerd worden. Dit doe je door CTRL ingeduwd te houden en op de afbeelding van de tekst layer te klikken. Nu is de tekst geselecteerd.Nu moeten we de buiten rand selecteren, zodat je precies al het witte van de flow wat buiten het logo valt kunt verwijderen. Dit doen we door SHIFT + CTRL + I in te duwen. Nu is naast het logo ook de buiten rand geselecteerd.

Selecteer nu de layer waar de witte flow in staat en duw op delete. Je zult nu zien dat al het witte om het logo heen is verwijderd.Om de flow lichter te maken halen we de opacity van deze layer naar onder. Deze heb ik op 15 % gezet. Dit kun je naar smaak aanpassen.

En nu heb je je eigen glossy logo. Veel Photoshop plezier!

Renee Tummers